Voda bude zase o něco dražší

Poplatky za voduPoplatky za vodu

V Moravskoslezském kraji se bude zdražovat poplatek za vodu, ale na některých místech se bude zase odpouštět poplatek za odpady. Radnice a magistráty v Moravskoslezském kraji nejsou ze zdražování příliš nadšeni, především kvůli roku, kdy se konají komunální volby.

Ve většině obcí zůstanou poplatky naprosto stejné, pouze některé obce přiznali, že ke zdražování se opravdu budou muset v roce 2018 přiklonit. Například v Karviné se zruší poplatky za odvoz komunálních odpadů, ale pouze těm, kteří vždy platili a nejsou dlužní.

Opava se vyplatí nezletilým

Za odpad nebudou muset v Opavě platit všichni nezletilí občané za odvoz komunálního odpadu, což platilo doposud pouze pro děti do tří let, které byly od poplatku osvobozeny. Novinkou je tedy úleva i pro nezletilé, což výrazně odlehčí rozpočet opavských rodin.

Co se ovšem podraží, bude cena vodného a stočného, která se navýší o 2,95 procenta, takže cena vodného a stočného poprvé překročí hranici osmdesátí korun za kubík vody. Cena se musí navýšit především kvůli nutným opravám vodohospodářské infrastruktury.

Poplatky za psy budou stejné

Většina měst však nebude měnit výši poplatků za psy, pouze v Novém Jičíně budou nastoleny změny pro lidi, kteří mají psa a mají nahlášené trvalé bydliště na radnici. Pokud je držitel psa přihlášen na radnici, pak se poplatek za jeho psa zvedne z 300 korun na 1000 korun.