Dobré tipy do pokoje pro školáky

Pokoj pro školákyPokoj pro školáky

Dětské pokoje jsou většinou slepeny z různého nábytku, který najdeme v celé domácnosti, to však není příliš vhodné. Dětské pokoje jsou důležité pro vývoj dětské mysli, ovlivňují je do budoucna, vytváří jejich vkus i smysl pro pořádek nebo ladění barev.

Jako nejlepší investice se osvědčil nábytek, který je jako stavebnice a je možné přidat další prvky, takže roste spolu s dětmi. Základem je kvalitní postel s výbornou matrací. Pracovní stůl musí být dostatečně velký a z kvalitního materiálu, který bude doplněn výškově nastavitelnou židlí s jednoduchým ovládáním.

Pokoj na celé dětství

Pokud máme doma prvňáčka či menší školní děti, tak musíme  zvážit  jestli se ke stolu vleze i židle pro nás, abychom nemuseli psát úkoly u jídelního stolu. Odrostlí školáci již mají situaci jinou a neučí se jen u stolu, takže ocení válecí zónu ve svém pokojíčku, kde mohou také relaxovat.

Větší děti preferují tlumenější a méně výrazné barvy a naprostým hitem je vysoká postel, která v pokojíku ušetří mnoho důležitého místa. Pokud se dá vyřešit prostor šikovně, tak se pracovní kout může umístit právě pod postel a sestava se doplní například úložnými schody se šuplíky.

Veselé barvy povzbudí

Nábytek by měl být spíše v neutrálních barvách, protože vkus dětí se mění velice rychle. Naopak můžeme experimentovat s doplňky a barvou stěn, jejichž změna rodinný rozpočet příliš nerozhodí. Jaké doplňky zvolit by si mělo vybrat dítě samotné, neboť ono tráví v pokoji nejvíc času.

Pro studium je prý dobrá žlutá barva, ale i modrá nebo zelená jsou motivačními barvami. Zatímco žlutá aktivizuje, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje paměť a potlačuje únavu, tak modrá se zelenou zlepšují soustředění – ideálně bychom tedy měli tyto barvy kombinovat.