Útok na jedoucí vlak. Recidivista rozbil kamenem čelní sklo osobního vlaku na Karvinsku

Osobní vlak

Nepochopitelně se zachoval šestatřicetiletý muž, který 26. ledna hodil kámen na jedoucí vlak City Elefant na Karvinsku a rozbil tím čelní sklo prvního vozu. Při dopadení své jednání muž nevysvětlil, pouze sdělil, že „měl asi vztek“. Po nahlédnutí do rejstříku trestů policie zjistila, že se jedná o recidivistu.

K incidentu došlo dopoledne na trase od Českého Těšína za zastávkou Ropice. Strojvedoucí si tam všiml chodce v kolejišti, okamžitě proto začal troubit a snížil rychlost vlaku. Muž sice z kolejiště poodešel, následně však sebral kámen a hodil jím proti strojvedoucímu.

Zřejmě pouze díky snížené rychlosti vlaku a tvrzenému sklu vozu nebyly následky tak vážné a nikdo nebyl naštěstí zraněn. Vlak City Elefant, nesoucí jméno Hanička, byl odstaven a na místo ihned vyjela policie i vyšetřovatel. Kvůli události byl provoz na trati pozastaven na tři hodiny. Předběžné odhady uvádějí škodu ve výši 100 tisíc korun, která se však kvůli nenadálé výluce ještě zvýší.

Policisté obvodního oddělení Český Těšín ještě ten den v noci podezřelého muže dopadli a zadrželi. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení hrozí muži vězení od jednoho do šesti let. Muž se sice k činu přiznal, ale odmítl vypovídat a své jednání jen odůvodnil větou: „Asi jsem měl vztek“.

Při vyšetřování zločinu navíc vyšlo najevo, že se jedná o recidivistu, která má v trestním rejstříku už dvanáct záznamů. Jeho posledním výstřelkem bylo například poškození čtyř zaparkovaných aut.