Poprvé v historii připlula do Česka loď plná uhlí z Austrálie. Pomoct má především Ostravsku

Loď

Do Děčína poprvé připlula po řece Labi loď naložená černým uhlím, která dorazila až z Austrálie. Uhlí z nizozemského přístavu v Rotterdamu dosud vozily vlaky. Kvůli plánovaným výlukám zkouší ČD Cargo náhradní trasy. Černé uhlí pomáhá především Ostravsku, které z důvodu omezení těžby trpí jeho nedostatkem. Tamní hutě jsou totiž na uhlí závislé a musí ho proto dovážet.

Loď společnosti EVD z Rotterdamu dovezla do Děčína přibližně 1 100 tun černého uhlí, kde ho také následně naložila na vlak dopravce ČD Cargo. Uhlí se již dříve přepravovalo po Labi zcela běžně, ale trasa směřovala vždy pouze z Česka do zahraničí.

Nový způsob přepravy uhlí je sice pomalejší, zato by mohl být mnohem levnější alternativou. ČD Cargo ho zkouší také kvůli hrozícím komplikacím s omezenou kapacitou dopravy po trati podél Labe mezi Německem a Českou republikou.

„Kapacita vlaků nestačí, jedná se proto o další, alternativní trasu, která zvýší bezpečnost našeho kraje, protože nebudeme závislí pouze na jedněch kolejích,“ potvrdil sám náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Uncka (ODS).