Tuny vánočních stromků v Moravskoslezském kraji

Svoz vánočních stromkůSvoz vánočních stromků

Lidé už pomalu, ale jistě dávají pryč z bytů vánoční stromky, které jsou jako každý rok speciálně sváženy. Tento proces byl nejdříve odstartován v Opavě či Krnově a poté následovala i Ostrava, Karviná či Český Těšín.

 

V celém kraji se každým rokem vysbírají desítky tun takových odstrojených vánočních stromečků, které pak slouží jako palivo v teplárnách i jsou kompostovány. Opava byla vůbec prvním průkopníkem po Novém roce a sbírat stromečky budou až do konce měsíce ledna.

 

Od Nového roku až do konce února

Každý den se svezou až tři várky stromků, které lidé odloží ke kontejnerům. Svoz však neplatí pro obyvatele rodinných domků či menších bytových domů v centru města, jelikož jejich popelnice jsou umístěny ve dvoře, kde se svozové auto nedostane.

 

V Krnově bude probíhat svoz dokonce až do konce února a stroky je možno také odevzdat ve sběrném dvoře, kde si s ním poradí. Podmínkou však je, že stromky musí být odzdobeny a bez háčků. Loňský rok se odvezlo jen v Karviné šest tun.

 

Nač stromečky slouží?

Stromečky mají díky svozům další využití, jelikož se předají na zpracování na dřevní štěpku a tento materiál pak slouží jako palivo v teplárnách. V Opavě využívá štěpku především technická služba a další část se poté kompostuje.

 

Velké vánoční stromečky z náměstí čekají také na své osudy, kdy většinou bývají dárkem od určitého občana, takže se tento strom nařeže a vrátí zpět majiteli. Majitel tak může použít strom k otopu, větve zase k přikrytí výsadby nebo jako štěpka či do kompostu.