Ochránci přírody střeží s policií chráněné oblasti Jeseníků

Jeseníky

V posledních týdnech hlídají ochránci přírody společně s policisty zvlášť chráněné území Jeseníků. Díky kontrolám odhalily už řadu lidí, kteří neoprávněně vstupovali do oblasti chráněného území. Lidé se často nacházejí v lavinových územích, čímž ohrožují především sebe a svoji bezpečnost, aniž by si to sami uvědomovali.

Hlídky, které dohlížejí na pořádek, se obvykle skládají ze dvou policistů a jednoho ochranáře. Pohybují se v nejvíce chráněných a zároveň nejvyhledávanějších lokalitách Jeseníků. Procházejí především centrální části území, občas ale zavítají také do odlehlejších míst. Hlídky pomocí kontrol nejen chrání přírodu, ale předchází také úrazům turistů a náročným zásahům, což oceňuje značná část návštěvníků Jeseníků.

Do služby jsou povoláni jen opravdu fyzicky zdatní lidé. Členové profesionální i dobrovolné stráže přírody musí dobře znát Jeseníky a mít hodně zkušeností s pohybem v zasněženém terénu. Pro snadnější pohyb na sněhu jsou hlídky vybaveny sněžnicemi a skialpovými lyžemi. K dispozici mají také čtyřkolky na pásech.

Přestupky se hlídky snaží řešit domluvou

Správa CHKO se snaží většinu přestupků vyřešit domluvou. Strážci údajně vědí, že lidé se často nacházejí mimo značené trasy kvůli své neznalosti. I přesto však mohou za vstup do zakázaných oblastí dostat vysoké pokuty. Podobně tomu bylo v případě dvou horolezců, kteří se pohybovali s mačkami a cepíny v národní přírodní rezervaci Praděd, která je zároveň nejaktivnější lavinovým prostorem v Jeseníkách. Horolezci za toto porušení dostali pokuty v celkové výši dvacet tisíc korun. Následně se dokonce sami přiznali, že o zákazu vstupu věděli.

V Jeseníkách aktuálně platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti, tedy mírné nebezpečí laviny. V nadmořské výšce 1 300 metrů leží kolem 120 centimetrů sněhu.