Mezilidské vztahy v kanceláři: Jaký je váš šéf?

Mezilidské vztahy v kancelářiMezilidské vztahy v kanceláři

Na světě je mnoho druhů osobností, a to platí i pro šéfy.  Ačkoliv by měl mít každý v pracovní vztahu seriózní a nezávislý postoj, né vždy tomu tak bývá. Můžeme mít nadřízeného, který nám pomáhá rozvíjet nápady, ale také pana prášila. Jaké jsou nejčastější typy šéfů?

 

Laskavý

Dobrák, který chce být se všema “v pohodě”, ale díky tomuto postoji problémy neřeší a tak je zametá pro koberec. Schopni a pracovití zaměstnanci tak mohou kvůli jeho přístupu pracovat za ty méně schopné. Takové vedení může firmu položit na lopatky.

 

Kariérista

Tento šéf bojuje pouze sám za sebe a ostatním nenechá žádný prostor pro realizaci.  Jeho sebestřednost a egocentrismus jeho nenechá, aby někdo jiný měl lepší nápad. Klidně si osvojí váš myšlenku bad optání a váš potřeby mu jsou cizí. Pokud se chcete prosadit, pak jděte raději o dům dál.

 

Kolemjdoucí

Svou pozici dostal náhodou a vůbec nerozumí tomu, jak by měla jeho náplň práce vypadat.  Neschopný jedinec skrývá svou neschopnost urážením ostatních. Chytřejší si vybere schopného pracovníka a používá jej jako pravou ruku.

 

Nedůvěřivec

Jedná se o pracovitého pedanta, který očekává pečlivost, přesnost a pracovní nasazení od šéfy. Často pracuje za ostatní, protože on to mají nejlépe. Změny nenávidí a osvědčené byrokratické postupy má rád.

Pan Prášil

Každou chvíli příjde s novým nápadem a snaží se firmu posunout tímto dál, najít však schopen to pak realizovat. Nováčci jsou nadšeni, starší kolegové však již znají jeho vzdušné zámky. Jeho přítomnost může být ovšem inspirativní.

 

Ideál

Šéf, který je chtěný musí mít kombinaci pozitivních rysů: laskavost, nápaditost a otevřenost. Myslíte, že takový šéf existuje? Snad ano, musíte hledat!