Pár tipů jak správně vyčistit žaluzie

Jak vyčistit žaluzieJak vyčistit žaluzie

Vnitřní žaluzie jsou praktické a velice rozšířené ve všech domácnostech. Pokud chcete zajistit jejich dlouhověkost a udržet je krásně čisté, pak je třeba jim věnovat péči. Když víte jak k tomu přistoupit, pak je starost o žaluzie nenáročná.

 

Vysavač je velkým pomocníkem

Pomocí vysavače odstraníme z žaluzií prach, ale musíme být vlastníkem vysavače, na kterém se dá regulovat výkon. Výkon je nutné nastavit na nejnižší možný, aby nám neponičil trubice lamelu. Pomocí malého nástavce je možné vysát prach dokonale.

 

Setření najednou či po jedné

K tomuto čištění je potřeba mít doma měkkou tkaninu nebo houbičku, kterou důkladně žaluzie očistíme. Každá lamela musí být otřena zvlášť nebo můžeme žaluzie zatáhnout a setřít všechny najednou.

 

Tkanina by neměla být příliš vlhká, aby se prach pouze neroznesl po povrchu. Vlhkost může zničit taktéž křehké funkční součástky. Pomoci nám můžou také staré rukavice či ponožky, které na ruce navlékneme.

 

Mýdlová voda je ideální

Nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky s chemickými přísadami, které mohou poničit povrch žaluzií. Ocet či mýdlová voda jsou doslova zázračnou vodou pro čištění lamel. Samotná voda by pak neměla přesáhnout teplotu třiceti stupňů.

 

Při čištění žaluzií nesmíme zapomínat na ovládací mechanismus, který se musí také řádně vyčistit, aby celý systém krásně fungoval. Pokud si na čištění žaluzie netroufáte, tak se nabízí mnoho úklidových firem, které jsou ochotny žaluzie kvalitně a kompletně vyčistit.

 

Myslete na vaše zdraví

Špinavé prostředí má špatný vliv na náš zdravotní stav a proto je třeba důkladně čistit i tato místa. Žaluzie jsou prvním místem, kde se usazují nečistoty z venku. Alergici by měli na čistotu žaluzií dbát obzvlášť, neboť právě na nich ulpívá nejvíce alergenních částic.