Pár tipů jak kontrolovat řeč těla

Řeč tělaŘeč těla

Nemusíme vůbec mluvit, a přesto o nás může naše tělo mnoho prozradit, každý tak ví, jak se cítíme či co prožíváme. Dvě třetiny lidské komunikace jsou tvořeny právě neverbální řečí těla, která nás může hravě prozradit, pokud tyto projevy neumíme ovládat.

 

První dojem je důležitý

Dle výzkumu stačí 120 vteřin, aby si druhý člověk o vás vytvořil první dojem, což nás provází celým životem a utváří naše vztahy i pracovní či obchodní úspěchy. Musíme tedy na své sebeprezentaci zapracovat, aby byl první dojem co nejlepší.

 

Úsměv vždy pomůže

Stále dokola slyšíme jak je úsměv důležitý, až nám to připadá jako klišé, avšak ono to opravdu tak je! Není snad jiný komunikační nástroj, který by přinášel tolik zisku. Některým však není usměvavá tvář souzena od přírody a tak se to musí natrénovat.

 

Připravte se na stres

Neverbální komunikace je ovlivněna především našimi emocemi a to hlavně negativními. Nervozita, stres a nejistota se tak velice snadno projeví na řeči těla, například upravováním vlasů, hraní si s prsten, přešlapování, propínání rukou atd. Pro takové situace je nejlepší si vzít do ruky propisku.

 

Pozor na oční kontakt

Oči jsou oknem do duše člověka a jde z nich tedy vyčíst cokoliv. Pokud mluvíte s druhým člověkem tak se mu dívejte do očí, protože tím dáváte najevo zájem o něj. Chvilkami však pohledem uhýbejte, abyste nepůsobili vtíravě. Správný oční kontakt by měl trvat tak dvě vteřiny.

 

Pro zlepšení řeči těla

Zeptejte se svého okolí, jaké projevy řeči těla jsou pro vás typické, a s těmi zkuste bojovat. Tréninkem se dají tyto nedostatky odstranit, protože občas si neuvědomujeme, jak při projevu vypadáme. Prvním krokem k úspěchu je to, že si zlozvyk uvědomíme a budeme s ním pracovat.

 

Kopírování druhých

Pokud chcete v novém kolektivu rychle zapadnout, tak se vyplatí kopírovat jejich nonverbální projevy. Jedná se o rychlou cestu jak se zalíbit ostatním a získat si sympatie. Jedná se o přirozený proces v našem podvědomí a lidé, kteří jsou nám podobní, jsou nám také více sympatičtí.