Ostrava zklamala mnohé návštěvníky: jednorázové kelímky nahradily ty omyvatelné

Po pandemické pauze se vrací jeden z největších českých hudebních festivalů Colours of Ostrava. Co už se nevrátilo jsem zálohovatelné a omyvatelné kelímky. Na ty jsou návštěvníci zvyklí již několik let i z jiných festivalů v republice.

Lidé se negativně vyjádřili na sociálních sítích festivalu ohledně rozhodnutí vyměnit zálohovatelné kelímky těmi jednorázovými. Návštěvníkům festivalu se nelíbil především nepořádek způsobený jinými návštěvníky, kteří se neobtěžovali kelímky třídit, nebo alespoň vyhazovat do směsného odpadu. To způsobovalo po opuštění dané stage po koncertě záplavu plastovými kelímky.

Nutno podotknout, že před každým koncertem byly stage uklizené a připravené pro dalšího interpreta, nicméně kazilo to celkový dojem. Lidé také ukazovali na fakt, že poházené kelímky se objevovali napříč areálem.  Také kritizovali nedostatek košů, zejména těch na třídění odpadu. Přitom jedním z hlavním argumentem organizátorů byla právě ekologie. Mluvčí festivalu uvedl, že k recyklaci odpadu dojde přímo v Moravskoslezském kraji. Pořadatelé budou navíc vědět, co se z kelímků po recyklaci vytvoří. Také ale přiznává, že k recyklaci budou určeny pouze koše na tříděný odpad. Pokud tedy někdo vhodil plastový kelímek do směsi, ten vytříděn a znovu recyklován nebude.

Dalšími důvody pořadatelů o zavedení jednorázových kelímků bylo i hygienické hledisko, což potvrzuje i epidemiolog a ředitel nemocnice Agel Říčany Roman Prymula: „Jednorázový materiál je bezpečnější v tom, že tam nedojde k přenosu, i když s tím manipulujete jakkoliv.“ Hygienická opatření ale zastiňuje fakt, že byla návštěvníkům u vstupu odebírána dezinfekce, která byla ale v samotném areálu nedostatkové zboží.

Posledním důvodem pro použití jednorázových kelímků byl i fakt, že tyto zálohovatelné a znovu omyvatelné kelímky odebíral festival od brněnské výrobny, jejíž myčka je až v Brně, kam se kelímky neekologicky vždy vyváželi na omytí.

Jestli se jednorázové kelímky osvědčili, nebo zda se pořadatelé festivalu vrátí zpět, k těm znovupoužitelným, se dozvíme na dalším ročníku. Návštěvníci ale, zdá se, mají jasno.