Je nutno šetřit a to ekologicky

Šetřit a to ekologickyŠetřit a to ekologicky

Přibližně 90 procent spotřeby energie je obětováno v běžné domácnosti na topení a teplou vodu. Spotřeba je tedy důležitou součástí rozpočtu v domácnostech a ne vůbec malou. Důraz na cenu při stavbě nového domu bývá markantní.

 

Při běžné výstavbě nemáme mnoho novinek, co se týče vytápění a na druhé straně na nás je vyvíjen tlak, abychom využívali obnovitelné zdroje. Vytápění rodinných domů bude v budoucnu řízeno cenou vstupních energií, náklady na pořízení topné soustavy a tepelné ztráty.

 

Budoucnost je v kombinování

Tepelná čerpadla i chladící zařízení obecně jsou v současné době řízeně utlumovány pomocí evropské legislativy, a to kvůli klasických chladiv. To vše souvisí s komplikovaným umístěním zařízení s chladivých v budovách.

 

Oblíbená jsou chladiva přírodní, ale čerpadla která na chladiva přírodní běží se zase nemohou umisťovat všude. Novinkou na trhu jsou tepelná čerpadla s nadkritickým cyklem CO2 pro ohřev teplé vody. Projekt TAČR se zabýval energetickým systémem pro nulovou budovu, aby byla potřeba energie minimální.

 

Novinka v topení

Pasivní domy či energeticky úsporné domy jdou nejlépe dohromady s elektrickým topným systémem. Novinkou jsou sálavé systémy na principu infračerveného záření, které fungují buď jako topení nebo jako chlazení, což se dá v kombinaci s tepelným čerpadlem vhodně využít.

 

Sálavé teplo ohřívá skoro stejně jako Slunce, takže má více výhod než teplo konvenční. Vyhřívá jen předměty a ne vzduch, takže se od ohřátých stěn či nábytku až sekundárně ohřívá vzduch v domácnosti. Nedochází k cirkulaci vzduchu, tepelná pohoda je vyšší a můžeme topit na méně stupňů.