Nejšpinavější místa ve vaší kanceláři

Nejšpinavější místa v kancelářiNejšpinavější místa v kanceláři

Jak už je nám to známo, tak se studie provádějí úplně na všechno, co nás napadne. Jedna ze zahraničních studií se zaměřila na základní problém většiny z nás, a tím je otázka na jakých místech v běžné kanceláři je největší šance, že se nakazíte?

 

K získání odpovědi na tuto otázku sebrali vědci vzorky z celkem 4 800 míst po celé kanceláři, kde pracovalo dohromady 3 000 lidí. Jednalo se o běžné firmy, které důvěrně známe. Ve výzkumu tedy byly kanceláře právníků, pojišťoven, zdravotních center atd.

 

Získané vzorky se pak vložili do stroje, který měří ATP, což je energetická molekula nacházející se ve všech rostlinách, bakteriích a mnoho buňkách. Ve vzorcích se tedy hledaly organické materiály. Přístroj nezjistil přímo nemoci, ale pouze ideální místa, kde by se jejich vzniku velice dobře dařilo.

 

A jak se měří špína vlastně?

Pokud přístroj ukáže hodnotu 100, znamená to, že by se místo mělo očistit. Některé plochy však měli hodnotu 300 či více, což znamená, že je věc dosti špinavá a potřebuje důkladné očištění.

 

Výsledkem tedy je, že formálně špinavých bylo: 75 % výlevek u dřezů, 48 % držátek dveří mikrovlnek, 27 % klávesnic, 26 % držadel ledniček, 23 % knoflíků vodních fontánek a 21 % knoflíků automatů na jídlo.

 

Pokud se zabýváme stavem “mohli by být čistější”, tak zde neprošlo 91 % výlevek u dřezů, 80 % držátek dveří mikrovlnek, 69 % klávesnic, 69% držadel ledniček, 53 % knoflíků vodních fontánek a 51 % myší a telefonů. Další líhní pro bakterie mohou být automaty na kávu (48 %) a výdejní automaty (42 %).