Hypotéka versus nájem

Hypotéka versus nájemHypotéka versus nájem

Každý z nás musí zvážit pro a proti, jelikož tento souboj není rozhodně jednoznačný. Hlavní roli hrají samozřejmě peníze, ale také musíme zvážit různá rizika i další hlediska. Úroky u hypotečních úvěrů neustále rostou, což nahrává hodně nájemnému.

Ceny nájmu však také nejsou stejné, jak tomu bývalo, pomalu, ale jistě začínají také narůstat. Většina Čechů stojí za heslem, že bydlet ve vlastním je nejlepší, to však nemusí vyhovovat všem. Každý jedince musí zvážit svou situaci a dle toho se rozhodnout.

Bez závazku

Mnoho mladých lidí, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů, ale zároveň se nechtějí ničím vázat, volí jednoznačně nájemné. Cestování, stěhování za prací či změny ve vztazích jednoznačně volají po nájemném, ze kterého jde snáz vyváznout.

Lidé, jež mají založenou rodinu, se většinou snaží bydlet ve vlastním, protože se nemusí bát rizika zdražování či ztráty bydlení. Nájemci tak většinou sepisují smlouvu na určitou dobu, takže pokud je smlouva na dva roky, tak nemusí být jistota, že se do bytu nenastěhuje někdo jiný.

Ceny stoupají

Bydlení ve vlastním je samozřejmě výhodné, když máte peníze do začátku, které jsou potřebné pro hypoteční úvěr. Vlastnit dům či byt vás pak drží v jistotě, že v případě tíživé finanční situace lze nemovitost prodat.

Nejlevnější hypotéky byly v listopadu roku 2016, kdy byly úrokové sazby 1,77 procenta. Úrokové sazby stále rostou pomalým tempem, ale dle odborníků rozhodně klesat nebudou. Zároveň můžeme pozorovat rostoucí ceny nemovitostí.