Colours of Ostrava je ziskem pro kraj

Colours of Ostrava je ziskem pro krajColours of Ostrava je ziskem pro kraj

Pokud by někdy došlo ke zrušení festivalu Colours of Ostrava, pak by přišel kraj až o 100 milionů korun. Agentura CzechTourism provedla šetření, při kterém zjistila, že návštěvníci festivalu během svého pobytu utratí peníze do výše této částky.

Průzkum naznačil, že takové akce pomohou regionům, jež jinak nejsou turisticky až tak atraktivní. V době konání Colours of Ostrava byl pro 83procent zahraničních i tuzemských návštěvníků hlavním důvodem pobytu v Ostravě právě tento festival.

V rámci tohoto festivalu oslovila agentura CzechTourism 308 respondentů, kde třetina byla ze zahraničí, třetina z České republiky, avšak z jiných měst a třetina přímo s Ostravy.

Dle výpočtu zahraniční návštěvník utratí necelé dva tisíce korun za jeden den, kdežto domácí návštěvník pak 806 korun. Právě tento součet nám dává částku sto milionů korun, kterou dohromady návštěvníci utratí.

Důležité jsou i menší akce v regionu

Například mistrovství, které se konalo v roce 2015 v Ostravě, tedy jeho jedna skupina, přineslo přes jednu miliardu korun do státního rozpočtu.

Přínosem jsou malé hudební festivaly, které zajišťují obsazenost ubytovacích zařízení a restaurací, ale také je zajištěn například svoz odpadků městem.

Statistiky si město samotné nemůže dovolit

Pokud by město samo zjišťovalo tyto údaje, bylo by to finančně náročné a vklad by převyšoval přínos. Vyhodnocení není zadáváno externí firmě, ale zpětná vazba je zjištěna od odborných skupin, kterou je například Česká unie sportu, členové výboru či veřejnost.

Pořadatelé si většinou nechávají zpracovat statistiky sami, a ty jsou pak poskytovány městu. Příkladem jsou Dny NATO či mistrovství světa v hokeji, kdy pořadatelé sami takovou statistiku vytvořili.