Čerstvá zelenina a bylinky i v zimě

Čerstvá zelenina a bylinky i v ziměČerstvá zelenina a bylinky i v zimě

Vlastní zeleninu v zimním období ocení nejen labužníci a pěstování v zimě není takový problém, jak se může zprvu zdát. V zimě sice rostliny odpočívají, ale pokud jim trošku pomůžeme tak si čerstvou zeleninu můžeme dopřát.

Bylinky doplní potřebné vitamíny

V zimě bylinky pěstujeme za oknem, vyrostou nám v truhlíku či květináči.  Snášejí teploty mezi 15 až 22 stupni Celsia, avšak v chladnějších částech domu musíme hlídat pokles teploty v noci, ten by totiž neměl klesnout pod 10 stupňů.

Bylinkám stačí pravidelná zálivka (nejlépe ráno) a občas ocení rosení, které odstraní nežádoucí prach. Vevnitř se daří výborně pažitce, petrželce, řeřiše, meduňce a dalším. I na nevytápěné terase se může udržet petržel i rozmarýn, který přechováme z letních měsíců.

Rajčata čerstvě i zimě

Rajčata jsou velice citlivá na teplotu a ne každý si může dovolit zřídit pěstební místnost s regulací teploty. Vyrobit či koupit však můžeme pěstební boxík. Teplota by měla být ve fázi růstu kolem 18 stupňů a poté v květu 24 až 29 stupňů a důležité je světlo, a to přibližně 14 hodin světla za den.

Pěstování musíme odstartovat už na konci léta, kdy můžete vysazovat každých 14 dní, čímž si zajistíme postupnou sklizeň. Nesmíme zapomenout na opylení! Pyl z rostlin musíme opatrně šetřit z rostlin vatou (odličovacím tamponkem, tyčkou do ucha apod.) a poté nanést na ostatní.

Čerstvé dobroty pod sněhem

Kapusta kadeřávek přežije zimu i bez nutné ochrany, gurmáni například sbírají listy až po prvním mrazíku. I špenát patří k překvapivě odolným rostlinám. Letní pórek má svého zimního bratra mrazuvzdorného pórka, kterého využijete od podzimu do jara.

Při postupné konzumaci musíme chránit rostlinky, tak že po každém zásahu do záhonu zeminu kolem opět pěkně zahrneme. Zimní pěstování není vůbec náročné a bude vás bavit! Ač se to nezdá, tak je zimní pěstování nakažlivé.