Ekologicko-erotická výstava v PLATO

Ekologicko-erotická výstava v PLATOEkologicko-erotická výstava v PLATO

Výstava v galerii moderního umění PLATO se zabývá pohledem na ekologii z hlediska heroického i holistického. Jedná se o představení ekodramatu s erotickým podtextem, tak aby se vyobrazil mýtus Matky Přírody podbízivým způsobem.

 

Expozice se věnuje prostupnosti tělesnosti a přírody, čímž se nám ukazuje postromantický pohled na ekologii. Rozvaha nad úkolem přírody a její hodnotou je dnes žhavým tématem moderní společnosti. Ekologocé se snaží vytvořit jasnou hierarchii hodnot.

 

Heroic vs. Holistic

Heroická mysl je založena na schopnosti utvářet vhodný vzhled, avšak nevidí, může jednat, ale ne cítit a myslet, ale nevědět. Heroisté si zakládají na faktech, ale ne na citech, kdežto holisté jsou založeni převážně pocitově.

 

Holismus vytváří základní uspořádání světa z celkového pohledu na svět, kdežto pro heroismus je typické izolované chování. V tomto duchu se snaží umělci ukázat svůj pohled na svět pomocí svých děl. Zabývají se ochranou přírody, mytologií i gendrem.

 

Vystavující umělci pocházejí z Německa, Jižní Koreje a Polska. Výstava potrvá do 28. Ledna, poté se celá Galerie PLATO přestěhuje do bývalého hobbymarketu Bauhaus na Janáčkově ulici.