Vysoké školy napříč Českem stávkují

Vysoké školy napříč Českem stávkují

„Člověk není živen jen chlebem, ale musí něco žrát,“ říká jeden z bannerů, které se objevily na stávce Slezské a Ostravské univerzity. Tyto, ale i další napříč Českem se rozhodly přerušit výuku a vyjít do ulic. Hodinová stávka má upozornit na podfinancování vysokých škol. Kvůli nedostatku financí trpí některé obory, ale například také odcházejí erudovaní kantoři.

Stávka 17. října

Hodinová stávka začne už v úterý 17. října od dvou hodiny odpoledne a účastní se jí univerzity a vysoké školy v celém Česku. Každá univerzita si připravila také svůj program, který zahrnuje několik řečníků. Hlavním účelem stávky je přirozeně vedení diskuze se studenty o podfinancování českých univerzit.

Přečtěte si také: MŮŽE VÁM KOFEIN SKUTEČNĚ POMOC PŘI PRÁCI?

Proč učitelé stávkují?

Stávku vyhlásila iniciativa Hodina pravdy, která sdružuje třináct fakult z devíti univerzit a už dlouhodobě upozorňuje na to, v jakém bezútěšném stavu se financování vysokých škol nachází. Jedná se o minimum, které absolutně dehonestuje celou instituci i samotné pracovníky univerzit. Nedostatek financí se ukazuje nejen v ohodnocení zaměstnanců, ale i na provozu některých oborů. To se týká zejména oborů z filozofických fakult.

Bohužel je pro většinu učitelů mnohem výhodnější přejít do soukromého sektoru nebo regionálního školství na střední školy.

Jaké jsou vyhlídky?

Pracovníci univerzit museli tento rok stejně jako ostatní čelit důsledkům inflace, v jejich finančním ohodnocení se to ale vůbec nepromítlo. Vyhlídky dle ministerstva školství na příští rok ovšem nejsou o moc lepší, protože částka vydaná na podporu vysokých škol je úplně stejná jako pro rok 2023.